Nieuws

25-07-2024 08:30

Column: Organiseer (lokale) verzekeringen vanuit Nederland

Een buitenlandse vestiging starten? Organiseer (lokale) verzekeringen vanuit Nederland

In de vijfde en laatste column beschrijf ik graag een uitdaging die ik helaas te vaak tegenkom. Een Nederlands bedrijf gaat een vestiging in het buitenland starten. Wij zien (ook) in onze praktijk dat bedrijven dit op drie manieren organiseren. Om de oplossing alvast (deels) te verklappen: wij adviseren bij voorkeur de derde optie!

1. We verzekeren onze buitenlandse dochter mee op de Nederlandse polis

Dit is mogelijk en wordt zeker binnen de EU (met de mogelijkheden dit in andere landen te regelen vanuit Nederland) vaker gedaan. Een aantal overwegingen:

-Lokaal vereiste dekkingen moeten lokaal verzekerd worden (ook in de EU). De kans op dubbele dekkingen of hiaten is daarmee aanwezig.

-Bij schade wordt een claim vanuit Nederland afgewikkeld. Naast taalproblemen kan ook het niet afwikkelen volgens lokale gewoon-tes tot gedoe leiden.

-Assurantiebelasting moet ook in het buitenland betaald worden. Dat kan in veel gevallen door de verzekeraar geregeld worden, maar niet altijd.

Eigenlijk geen goede oplossing!

2. We sluiten een losse polis in het buitenland

Het is het makkelijkste om de buitenlandse entiteit haar eigen verzekeringen te laten regelen. Bent u ervan af en wordt het lokaal geregeld (op basis van wat lokaal gebruikelijk is), maar:

-Er is geen coördinatie waardoor de kans op hiaten of dubbele dekkingen levensgroot is. Niemand heeft immers het totaaloverzicht.

-Wanneer u een product dat u in Nederland maakt in het buitenland verkoopt, zal bij een schade de buitenlandse polis dekking bieden. Deze verzekeraar kan echter de schade gaan verhalen en ziet het Nederlandse bedrijf als leverancier. Kans is reëel dat de Nederlandse moeder wordt aangesproken. Daarmee komt de mogelijke aansprakelijkheid via de achterdeur terug naar Nederland. Veel Nederlandse polissen sluiten aanspraken van/via dochterondernemingen uit, waardoor de schade alsnog ongedekt bij het moederbedrijf komt te liggen.

Liever niet!

3. We zetten een geïntegreerd internationaal programma op

De Nederlandse en buitenlandse polis, aan elkaar gekoppeld. Op deze polis zijn alle entiteiten verzekerd en in alle landen worden lokale polissen afgegeven.

-Nederlandse adviseur met internationale kennis en netwerk.

-Lokale ondersteuning door lokale adviseur, met schadeafwikkeling in de lokale taal op basis van in dat land gangbare voorwaarden en dekkingen.

De beste oplossing!


Een beter gevoel krijgen bij wat we doen? Kijk op internationaalverzekeren.nl of volg ons op LinkedIn!

 

Na het afronden van een studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit begon Robert Havekotte in 1992 bij Van Luin Assurantiën. Na vier jaar werd hij managing partner. Inmiddels helpt Havekotte vele Nederlandse en buitenlandse bedrijven bij hun risicomanagement en adviseert hij over verzekeringen en andere oplossingen. Binnen Nederland maar ook (ver) daarbuiten, met hulp van de internationale partners in het UNIBA-netwerk. Omdat hij te veel bedrijven tegenkomt die in het buitenland ondernemen maar zaken niet goed regelen, startte Havekotte www.internationaalverzekeren.nl. Als het op verzekeren aankomt, kan Van Luin Assurantiën helpen. Maar als anderen hun kennis gebruiken, is dat geen probleem. Zo helpt Van Luin bedrijven hun succes te verzekeren in het buitenland.

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by