Nieuws

18-07-2024 08:45

Nieuwe overzichten kansrijke beroepen in Gelderland

Ondanks dat in het afgelopen jaar in alle vijf de regio’s in Gelderland het aantal WW-uitkeringen toenam, blijven er veel beroepen met voldoende tot goede kansen op werk. UWV maakte weer nieuwe overzichten van kansrijke beroepen in 2024-2025. Zowel landelijk als voor de 35 arbeidsmarktregio’s, waaronder Achterhoek, FoodValley, Midden-Gelderland, Rijk van Nijmegen en Rivierenland. De lijst geeft richting aan mensen die ander werk zoeken of nadenken over omscholing.  

Kansen in alle richtingen: van afwasser tot softwareontwikkelaar ICT
Om het overzichtelijker te maken, zijn de kansrijke beroepen in 16 verschillende richtingen ingedeeld, en staan de beroepsniveaus erbij. Er zijn in de Achterhoek, FoodValley, Midden-Gelderland, Rijk van Nijmegen en Rivierenland kansen in alle richtingen: van techniek en bouw tot transport en logistiek, en van ICT tot horeca, onderwijs en zorg. En er zijn kansen op alle beroepsniveaus. Zo zijn er beroepen waar geen of nauwelijks functie-eisen worden gesteld, waaronder: magazijnmedewerker, bezorger, verkoopmedewerker tankstation, afwasser, schoonmaker, medewerker autowasstraat en huishoudelijk medewerker. Voor andere beroepen is specifieke kennis, een opleiding of certificaat nodig. Bijvoorbeeld voor leraar, loodgieter, verpleegkundige, woonbegeleider, Energie Prestatie Adviseur, logistiek medewerker en softwareontwikkelaar ICT.

Nog steeds beroepen minder kansrijk
Ondanks de grote personeelstekorten zijn er toch nog beroepen met minder goede kansen op werk. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers data-invoer, medewerkers postkamer, dierenverzorgers en verkoopmedewerkers huishoudelijke- en cadeauartikelen. Digitalisering vormt al jaren een bedreiging voor veel administratieve beroepen op mbo-niveau 2, zoals medewerkers data-invoer en medewerkers postkamer. Slimme software en computersystemen vervangen repeterende taken. Dierenverzorgers hebben veel concurrentie van andere werkzoekenden, doordat het een populaire studierichting is. In de winkelstraat zien we flinke verschuivingen. Sommige winkels in huishoudelijke en cadeauartikelen hebben financiële problemen of gaan zelfs failliet. Deels komt dit doordat we meer online kopen. Dit verkleint de baankansen van verkopers.

Hulp bij overstappen naar ander beroep
Als het lastig is om werk te vinden kunnen werkzoekenden overstappen naar een ander beroep. De regionale Leerwerkloketten helpen met advies over loopbaanontwikkeling en over leren en werken. Met het online instrument Beroepskeuze van UWV kunnen werkzoekenden ontdekken welke kansrijke beroepen aansluiten bij hun kwaliteiten en vaardigheden. Daarnaast laat UWV in andere publicaties zien wat alternatieve overstapberoepen zijn. Deze beroepen zijn gebaseerd op overstappen die werkzoekenden in het verleden daadwerkelijk maakten.

Omscholen in de regio
UWV en partners helpen ook bij overstappen via landelijke en regionale trajecten. Vanuit het WerkgeversServicepunt Rijk van Nijmegen zijn 4 kandidaten, waaronder een aantal 50-plussers, in feb/maart 2024 via Blue Amigo gestart met een opleidingstraject als nautisch operator. UWV beschikt over een budget waarmee onder meer scholingsdiensten kunnen worden ingekocht. Alle 4 de kandidaten zijn inmiddels aan het werk.

Het WerkgeversServicepunt Achterhoek werkt samen met opleidingspartner CycleHub voor het omscholingstraject fietstechnicus. Het beroep fietstechnicus is veelzijdig. Door bijvoorbeeld de opkomst van de e-bike is meer diepgaande kennis nodig en is er een grotere vraag naar rijwielherstellers door de innovaties en het toenemende gebruik van de fiets als vervoermiddel. Er is ontzettend veel werk beschikbaar, nu en in de toekomst. Het werk van een fietstechnicus is afwisselend en lekker praktisch met de handen. Daarnaast geeft dit omscholingstraject ook de mogelijkheid om als mobiele fietsenmaker of als monteur medische hulpmiddelen aan de slag te gaan. Vanuit de Achterhoek zijn inmiddels 10 werkzoekenden gestart met het omscholingstraject.

Laura Boers, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Als het lastig is om werk te vinden kunnen werkzoekenden overstappen naar andere beroepen. De lijst met kansrijke beroepen kan inspiratie geven aan werkzoekenden en loopbaanadviseurs. De kans op werk in beroepen verandert wel en er ontstaan zelfs nieuwe beroepen of ze verdwijnen. Maar beroepen in sectoren als onderwijs, ICT, techniek en zorg blijven na verwachting voorlopig kansrijk.”
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by