Nieuws

19-09-2024 10:14

Veel vakkrachten voor duurzame mobiliteit nodig in Gelderland

Mobiliteit is belangrijk voor de samenleving. Het is de verbindende schakel tussen wonen, werken en vrije tijd. Verduurzaming van mobiliteit raakt dan ook veel terreinen: van transport en logistiek van goederen tot openbaar vervoer en particulier gebruik van vervoermiddelen. Om deze verduurzaming te realiseren zijn veel vakkrachten nodig: technici op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, automotive, procesindustrie, ICT en specialisten in de logistiek en commercie. Daarnaast zijn ook specialisten nodig voor een duurzame inrichting van steden en regio’s. In veel van deze sectoren is een groot tekort aan goede vakkrachten in Gelderland.

Veel vacatures voor klimaatbanen
Voor een groot aantal klimaatbanen hebben werkgevers in Gelderland al langere tijd moeite om hun vacatures vervuld te krijgen. Zowel het aantal vacatures als de spanning op de arbeidsmarkt stegen de afgelopen jaren zelfs sterk. Er liggen dus veel kansen voor werkzoekenden. Naast de vraag vanuit klimaatberoepen is er ook in het algemeen veel vraag naar mensen die dit werk uitvoeren. In het tweede kwartaal van 2024 stonden er in Gelderland 4.400 vacatures open voor de relevante beroepen in de klimaatsector mobiliteit. Dat is meer dan een verdrievoudiging van het aantal vacatures in 2016. Verreweg de meeste vacatures voor klimaatbanen mobiliteit stonden open in FoodValley (1.100) en het kleinste aantal in de Achterhoek en Rijk van Nijmegen (beide 700). Naar verwachting houden de personeelstekorten aan.

Krapte bij klimaatbanen extra groot
Dat we te maken hebben met een (zeer) krappe arbeidsmarkt is niet nieuw. Als we kijken naar klimaatbanen zien we in onderstaande grafiek dat de krapte nog groter is dan het totaal van alle beroepen. Dit maakt dat het nog moeilijker is voor werkgevers om vacatures in te vullen. In Gelderland wordt met name het meest gezocht naar automonteurs, mechanisch operators procesindustrie en adviseurs, engineers en onderzoekers werktuigbouw en machines.

Laura Boers, arbeidsmarktadviseur bij UWV: ‘Klimaatbanen zie je in veel verschillende beroepen en beroepsgroepen. Het gaat niet alleen om de warmtepompmonteur of de monteur van elektrische voertuigen. Om de klimaatdoelen te behalen zijn ook programmeurs, planologen, vergunningverleners en juristen nodig. Toch hebben deze beroepen één ding gemeen: het is niet alleen van belang dat mensen zich wat betreft vaktechnische kennis blijven ontwikkelen (hard skills). Ze moeten ook beschikken over zogeheten soft skills, zoals het kunnen meegaan in veranderingen.’ 


WW-uitkeringen in de Achterhoek in augustus maar beperkt gestegen ten opzichte van landelijk

In de Achterhoek verstrekte UWV eind augustus 2024 nog 2.115 WW-uitkeringen. Dat zijn 36 WW-uitkeringen meer dan eind juli 2024. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek afgelopen maand met 1,7% toegenomen. Dat is minder dan de landelijke stijging van 4,0%. Vergeleken met augustus 2023 is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 3,7% hoger. Dat is een minder sterker stijging dan landelijk (9,1%). 

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by