Nieuws

13-09-2024 08:24

Minder zorgen dan twee jaar geleden of salaris nog wel toereikend is voor levensonderhoud

Een kwart van werkend Nederland vreest dat hun jaarlijkse salarisstijging onvoldoende is om hen in hun levensonderhoud in 2025 te voorzien. Een paar jaar terug was deze groep een stuk groter. In 2022 maakte maar liefst één op de drie Nederlanders (34%) zich hier namelijk zorgen over. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag 2024. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.000 werkenden in loondienst.

Druk voor salarisonderhandelingen
Ondanks dat slechts een kwart zich zorgen maakt of het salaris de huidige kosten voor het levensonderhoud kan dekken, zegt een derde (32%) wel dat diezelfde kosten hen druk geven om in 2025 met de werkgever te onderhandelen voor een loonsverhoging. Vijftien procent verwacht meer drastische maatregelen te moeten nemen: wanneer zij aan het einde van het jaar geen loonsverhoging krijgen, voelen ze zich genoodzaakt om een nieuwe baan te zoeken. Ook dit percentage is teruggelopen: twee jaar terug was dit nog twintig procent.

Voor die loonsverhogingen is een deel van de werkenden overigens bereid om in te leveren op regelingen zoals extra vakantiedagen of opleidingsbudget: 34 procent zou secundaire arbeidsvoorwaarden willen inleveren voor extra loon.

Merendeel tevreden met huidig salaris
Toch zijn er ook positieve geluiden als het om salaris gaat: het merendeel (59%) is er tevreden mee. Tegelijkertijd had 49 procent wel van meer gedroomd. Hun salaris groeide in 2024 minder dan gehoopt.

Van Prinsjesdag wordt niet veel verwacht
Niet alleen de salarisverhogingen beïnvloeden het salaris van werkend Nederland, maar ook maatregelen die op Prinsjesdag (dit jaar op 17 september) worden aangekondigd, hebben invloed op het netto salaris van het jaar erna. Met die maatregelen stijgt of daalt het bruto salaris niet, maar krijgt werkend Nederland per 1 januari van het volgende kalenderjaar wel meer of minder geld op de rekening gestort door aanpassingen in de loonheffingen.

Voor komende Prinsjesdag verwacht werkend Nederland niet veel. De meesten (38%) verwachtten dat de maatregelen die aangekondigd worden niet tot een stijging of daling van het nettosalaris leiden. 32 procent staat er positiever tegenover: zij verwachten maatregelen die leiden tot een stijging van het nettosalaris. Veertien procent verwacht juist dat het zal dalen.

Myrthe Hanssen, HR Director bij Visma | Raet: “De inflatie is het afgelopen jaar afgenomen, wat resulteert in minder financiële nood bij werkend Nederland. Desondanks is een aankondiging op Prinsjesdag dat het nettosalaris zal stijgen altijd welkom. Wij zitten de 17e natuurlijk weer klaar om zo snel mogelijk te berekenen wat voor effect de aangekondigde maatregelen hebben op het nettosalaris.”
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by